Enebørn og overvægt

Foto: Clare Bloomfield, FreeDigitalPhotos.net

Enebørn er oftere overvægtige end børn, som har søskende

Er det godt for et barn at være enebarn? Det spørgsmål stiller mange forældre sig sikkert, når de har fået den førstefødte. Ville det være en god ide med en legekammerat – en bror eller en søster?

Det kan der nok ikke gives noget entydigt svar på. Men er man det eneste barn i familien, er der nok nogle ting at være opmærksom på.  En af disse ting er, at sammenlignet med børn i alderen to til ni år, som har søskende, har enebørn 50 procent større risiko for overvægt.  For de mindste børn under seks år er forskellen på om man er enebarn eller har søskende 30 pct. og altså ikke nær så stor. Men jo ældre barnet bliver, desto mere betyder det åbenbart vægtmæssigt, om det er enebarn eller ikke. I aldersgruppen af børn på mellem seks og ni år, er sandsynligheden for at barnet er overvægtigt 70 procent større hvis det er enebarn end hvis det har et eller flere søskende.

Disse tal stammer fra et europæisk studie af 12.700 børn fra otte forskellige europæiske lande, herunder Sverige, Italien, Tyskland og Spanien, som blev offentliggjort den 2. juli 2012 i ”Nutrition and Diabetes”. Børnenes body mass index blev målt og forældrene blev spurgt om børnenes spisevaner, tv-vaner og hvor meget de legede udenfor.  Kilde: Videnskab.dk og  Live Science.

Foto: Grant Cochrane, FreeDigitalPhotos.net

”Flere af etbarnsforældrene bruger mad som belønning og tillader tv og computer i soveværelset, noget som forskerne mener kan have en sammenhæng med børns overvægt.

Enebørn bor desuden sjældnere sammen med begge forældre, de leger mindre ude og spiser mere sukker, ifølge studiet.

At have søskende giver mindre risiko for overvægt, næsten uanset hvilket nummer barnet har i søskendeflokken.

Børn i studiet, som altid har haft søskende, har lidt mindre risiko for overvægt, end børn som får søskende senere, men forskellen er ikke stor.”

Kilde: Større risiko for overvægt blandt enebørn, Videnskab.dk

Børn, som lider af fedme, har en større risiko for at udvikle type 2-diabetes, hjerteproblemer og kroniske sygdomme. Derudover kan det gøre det sværere for barnet at være fysisk aktiv på samme niveau som jævnaldrende børn, hvilket kan være begyndelsen til en selvforstærkende tendens og en dårlig cirkel, som kan være svær at bryde. Gode kostvaner er derfor af stor betydning, ikke mindst når man er enebarn.

“Thumbs Up Shown By Young Boy” af David Castillo Dominici, FreeDigitalPhotos.net

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!