Melamin og fødevarer

Melamin er et hårdt plastmateriale, som ofte bruges til beholdere og redskaber, som anvendes til fremstilling og opbevaring af mad, fx Margretheskåle og grydeskeer. Det er hygiejnisk og pænt, hvis det er af en god kvalitet.

Desværre kan det afgive farlige stoffer, hvis det kommer i kontakt med syreholdig mad eller med fødevarer, som er varme – især over 70 grader.

Det drejer sig om melamin, som kan skade og ødelægge nyrerne samt om formaldehyd, som kan fremkalde kræft, allergi og irriterede øjne og luftveje.

For børn er disse stoffer særlig farlige, da organerne ikke er så udviklede som hos voksne.

Derved er mulighederne for anvendelse af melamin i husholdningen ret begrænsede og man bør måske overveje, om man overhovedet vil have det stående i sine køkkenskabe. Det kræver en stor viden at benytte melamin sammen med fødevarer. Derfor kan det let gå galt.

Man må fx ikke:

Opvarme mad i melaminbeholdere

Drikke varm kaffe, te eller kakao af et melaminkrus

Lade grydeskeer blive for varme

Servere varm mad i melaminbeholdere

Lade syre som fx eddike, surmælksprodukter og citronsaft komme i kontakt med melamin

I stedet for melaminredskaber kan man bruge grydeskeer af træ.

I mikroovnen kan man bruge beholdere af (hård) plast godkendt til mikroovne, glas og porcelæn.

Udbuddet af plasticting, som ikke er melamin og som kan erstatte melamin er ikke så stort. Men hvis forbrugerne begynder at vende melaminprodukterne ryggen, kan det være, at vi får flere plastikprodukter i handelen, som har melamins gode egenskaber – at være pæne uden at veje ret meget – uden at man risikerer at indtage giftige stoffer ved at benytte dem.

Sorry but your country is blacklisted due to high spam amount!
You are not allowed to post any comments!